ONS VERHAAL

Aanleiding voor onze initiatieven

Oorlog in Oekraïne

In de vroege ochtend van 24 februari 2022 vielen Russische troepen vanuit de Krim, Belarus en het oosten Oekraïne binnen. Deze inval was de start van weken, maanden menselijk leed en gruwel. Er worden willekeurige aanvallen uitgevoerd in gebieden waar veel burgers wonen en op beschermde gebouwen zoals ziekenhuizen. Al gauw werd duidelijk dat Oekraïne onze hulp meer dan nodig heeft.


Oekraïense Orthodoxe Kerk België

Naast een plek voor religieuze beleving, erg belangrijk in Oekraïne , speelt de Oekraïens orthodoxe kerk een belangrijke rol in België als ontmoetingsplaats voor de bestaande Oekraïense gemeenschap in België.

Vandaag is de kerk ook een plek van troost voor de vele vluchtelingen die in hun eigen taal er hun verhaal kunnen doen en er een moment van troost kunnen vinden.

Helaas ook om naasten te herdenken die zijn gesneuveld in deze waanzin.

Meer info

 

 


Steunfonds Oekraïne VZW

Onmiddellijk na de inval in Oekraïne werd er vanuit de Oekraïense gemeenschap, met steun van de kerk en de Oekraïense ambassade in België, een steunfonds opgericht. Naast het ondersteunen van vluchtelingen, met raad en daad, maar ook met hulpgoederen, richt het steunfonds zich voornamelijk op het financieel ondersteunen van een kinderziekenhuis in Kyiv. Via allerlei activiteiten wordt er geld ingezameld dat vervolgens integraal wordt gebruikt voor de aankoop van medicijnen en medisch materiaal.

Meer info


Artists For Ukraine

Het verhaal van de Oekraïense kunstenares Svitlana Moiseieva, die in 2016 de buitenmuur van de Oekraïens orthodoxe kerk in Genk beschilderde met iconen uit de 14de eeuw, en al haar kunstwerken en atelier moest verlaten, beroerde een Belgisch echtpaar kunstenaars uit Kortemark, Tine Lievens en Roger Leyn.

Onder impuls van Tine en Roger, van de vzw OOkunst, curatoren en medeorganisatoren van de kunstroute in Kortemark, kwam er een ongekende solidariteitsactie op gang.

Wat begon met één schilderij groeide in één week uit tot een gevarieerde collectie kunstwerken van enthousiaste Belgische en Nederlandse kunstenaars die hun solidariteit tonen door een werk te doneren om te veilen voor Oekraïne.

Vandaag hebben we 100 kunstwerken beschikbaar om te veilen.

 


 

EVENEMENTEN

Veiling

Op 25 mei 2022 gaan we van start met een online veiling waar deze kunstwerken te koop worden aangeboden. Deze veiling loopt tot zondag 10 juli 2022.

Hier kan je alvast een kijkje nemen en de verschillende werken bekijken.

Heb je een kunstwerk gezien dat je kan bekoren, dan kan je registreren op de veiling website om mee te bieden.

Registreren is eenvoudig:

  1. Klik op deze link om een account aan te maken. Vervolledig je gegevens en klik op de button ‘registreer nu’.
  2. U ontvangt een bevestigingsmail
  3. Wanneer uw account is aangemaakt ontvangt u een email met een link waarmee u een gebruikersnaam en wachtwoord kunt aanmaken.
  4. Met deze gebruikersnaam en wachtwoord kan u vervolgens inloggen en bieden.

PETER, METER & VEILINGMEESTER

Ons team wordt gesteund door...

Bart Somers (peter)

Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen. “Een Europees land is in oorlog. Oekraïners vechten voor hun leven. Vechten voor hun land. Voor hun vrijheid. Voor ónze vrijheid. Ze verdienen onze steun en solidariteit. Als peter zet ik dan ook graag mijn schouders onder dit hartverwarmend initiatief.”

Sien Eggers (meter)

Maar al te graag werd Sien Eggers meter van onze campagne. Wereldberoemd in Vlaanderen dankzij haar rollen in ‘Het eiland, ‘In de gloria’, ‘Van vlees en bloed’ en ‘Eigen kweek’. En maakt nog steeds geen plannen om te stoppen. Sien Eggers, de actrice met de schalkse ogen en onnavolgbare humor, bruist van levenslust.

Staf Coppens

Ook creatieve duizendpoot Staf Coppens, vandaag campinguitbatrer in Zweden zet zijn schouders onder dit initiatief. Vanuit Zweden, de veiling is immers online, zal hij als veilingmeester optreden.

PARTNERS

Oprechte dank aan onze partners

Blue Zoo

https://www.bluezoo.be/

EventMasters

https://www.eventmasters.eu

Imaginair

https://imaginair.be/

WeAuction

https://weauction.io/

Slupsky

https://slupsky.com/

Dijledonk

https://dijledonk.be